miércoles, 21 de abril de 2010

LA GUERRA DE LES GERMANIES (III)

Escomencen hui a publicar una relación de documents relacionats en la Guerra de les Germanies que, per la seua importancia, considerem oportu fer mencio. La totalitat d'ells han segut recopilats de les fonts existens en l'Archiu del Regne de Valencia y en l'Archiu de l'Excel. Ajuntament de Valencia.
Document num. 1

Font: Archiu del Regne de Valencia Real, 720 f. 152.

Valencia 31 d’octubre de 1.517 – “Crida” del governaor per a publicar una real cedula de Carles I en la que es fa saber que no es cert el remor que corre de que haja decidit expulsar als moros d’Arago i Valencia.

“Crida publicada en virtud de letra de la real Magestad, sobre lo fet dels moros.

“ara hoiats que us fa a saber lo molt spectable mossen Lluis de Cabanilles, caballer, conseller, camarlench de la real Magestat e portantveus del general governador en la Ciutat e Regne de Valencia, com en lo dia de huy sa spectabilitat ha rebuda una real letra de la prefata real magestat del molt alt senyor Rey, dada en la vila de Sant Vicent de la Baruera, a X dies del present mes de octubre e any corrent mil cinchcents deheset, la qual es del tenor seguent: Al spectable magnifico, amado consejero nuestro, regente lalugartenencia general e portantvozes de nuestro general governador en el Reyno de Valencia, mossen Luis de Cabanilles. El Rey Governador, savido havemos que algunas personas han dicho y publicado que nos venimos con proposito de echar todos los moros desos nuestros reynos de Aragon y Valencia a cuya causa diz que muchos dellos se van y otros dexan de sembrar y facer sus labranças y estan con mucha alteracion y desasosiego, de que los barones desos dichos reynos que tienen vasallos reciben nuestro danyo en sus rentas. E por que si tal se ha dicho, es contra toda verdad, que nuestra intencion no es ni fasta agora havemos pensado en fazer tal movidat, ni derogar en algo los fueros y libertades de nuestros reynos. Por ende, vos encargamos y mandamos que, sienbdo necessario, asi lo notifiques a todas las aliamas (aljamas) y morerias dessse Reyno y los pongays en toda quietud e sosiego, e no consentays que moros algunos salgan desse dicho Reyno para se passar alelende, sino solamente los que fueran echados de Navarra, para los quales dicmos licencia y no a otros. Y esto provehhed de tal manera que no convenga fazer otra posicion sobre ello. Dada en la villa de Sant Vicent de la Baruera, a diez del mes de octubre del anyo MDXXVII. Yo el Rey. Urries secretarius. E rebuda la dita real letra lo dit molt spectable portantveus de general governador mana aquella esseer publicada ab veus de pùblica crida per la Ciutat de Valencia e lochs acostumats de aquella, e aço per total seguritat e repos de los dits moros e tranquilitat de la present Ciutat e Regne de Valencia.

“Cabanylles, governador, Vidit Gallach, assessor.

“Dic sabbati XXXI octobris anno MDXXVII, Pedro Salzedo, trompeta, loctinent d’en Pere Artus, trompeta publich de la Ciutat de Valencia, per absencia de aquell, dix e relacio feu ell en lo dia de despus ahyr, que era dijous comptat XXVIII del corrent mes de octubre, haver publicat la desus dita crida ab sos companyons trompetes e tavals alta veu e solempnialment per la present Ciutat de Valencia e lochs acostumats de aquella”.

No hay comentarios: