Per Josep Bea Izquierdo
Murta – Valencia, Juliol de 1.978
E
|
ls
alts rectors del Gremi de Sucrers d’enlla de l’Ebre estaven molt preocupats; sa
delicada industria mo marchava al ritme desijat. Ses limitacions demografiques
impedien que el negoci prenguera el pes especific indispensable per a dur a bon
terme ses ambicions d’expansio. Calia donar mes qualitat i major garra a sos
productes, incrementar la produccio i, sobretot, obrir nous mercats.
Fea
uns cinquanta anys que els havien fallat les tentatives d’integrar en el seu
Gremi als pastissers provençals, tentatives tallades en sec per la dura actitut
proteccionista del Ministeri de Comerç frances que ya anticipava aixi sa
posicio futura al respecte del Mercat Comu. S’imposava per tant una
reconsideracio absoluta de l’estrategia d’expansio comercial.
Fon
en este moment quan u dels capitosts sugeri la idea de desempolsegar un vell
proyecte que potser donara solucio al greu problema. ¿Per que no girar els ulls
als colegues de Valencia i Balears?
Tots
els assistents es relleparen els llavis davant de tan feliç iniciativa; perque
si tentadores eren les llepolies mallorquines ¿quines inmenses possibilitats no
oferien les valencianes? A la ment de tots acudiren els torrons de Xixona i
Alacant, les peladilles alcoyanes, les figues albardades castelloneres, les
coques bobes d’Alberic...
Si,
alli estava la solucio desijada, el complement necessari per arredonir el
negoci baix l’exclusiva direccio que
unicament el geni fenici del senyor Esteve era capaç d’assumir.
Algu
gosá timidament d’objectar: ¿Acceptaran de bon grat valencians i mallorquins
aquella magna cooperativa? ¿No voldrien mantindre independent la personalitat
multisecular de les “denominacions d’orige” de sos dolços? ¡Bah! Allo era pecatta minuta per al geni mamprenedor
dels pastissers catalans. A mes ¿no havia ya existit fea molts sigles un
precedent d’actuacio conjunta?
Un
aiguafestes argumentá que aquella lluntana experiencia no havia significat una
integracio total, sino una simple agrupacio sense mes nexe entre sos components
que l’autoritat de l’Eixecutiu que, a mes, era aragones. I els aragonesos eren
durs, durs com els enormes “adoquins” de les confiteries de Catalatayud. D’atra
banda son paladar i sa llengua no eren tan afins com les dels atres tres i tots
sabem la importancia de la llengüa en qüestio de llepolies.
No,
calia descartar als aragonesos, que hagueren resultat un os massa dur de
rosegar de cara a la preponderancia barcelonina en la futura cooperativa. En canvi
¿quina resistencia anaven a oposar al “palo catalá” la tendra ensaimada
mallorquina ni la coca boba valenciana, tan tova i molla, segons havia
asseverat fa alguns sigles un gourmet
tan expert con el Comte-Duc d’Olivares?.
Pensat
i fet; sense pedre un instant foren enviats doctes catedratics a la Universitat
Culinaria de Valencia a fi de formar als maleables discipols valencians que un
futur proxim havien de regentar les mes afamades confiteries de l’antic Regne.
Davant
les magnes possibilitats economiques de l’empresa, la banca catalana, les
organisacions culturals (no oblidem que la gastronomia es un element cultural
de primera linia) i alguns fabricants de productes alimenticis i vins escumosos
posaren a disposicio del Gremi ingents efectius dineraris que foren el
lubricant que engreixara les rodes del carro que començava a marchar.
Els
ideolecs del Departament de Propaganda programaren les linies mestres de
l’estrategia a seguir. Com ya s’ha dit que el paladar i la llengüa son orguens
capitals per a la degustacio de llepolies, fon instrumentada una campanya
psicologica destinada a persuadir a valencians i mallorquins de la comuna
identitat llingüistica i palatal dels tres pobles.
Doctes
prohoms valencians del ram, que des del primer moment acceptaren l’idea i
colaboraren en ella, foren objecte d’una magna promocio que els elevara a la
categoria de mites per tal que son pretigi influïra decisivament en la
catequisacio dels ajudants i marmitons que pululaven per les rebosteries
casolanes.
Uns
i atres foren infiltrats atentament en els punts claus que havien de propiciar
l’exit final de l’operacio i els mes destacats foren agraciats ab substanciosos
premis del Consell Superior de les Llepolies Catalanes, no sense alguna
protesta dels mestres catalans de l’especilitat que es veien postergats per
raons de politica expansionista.
La
Premsa, la Radio i molt especialment la Televisio martellejaren incansables slogans i consignes en un geganti
“llavat de cervell” conduent a aconseguir que els pastissers valencians
reduiren a dos colors les tradicionals tricomies que sempre havien distingut
els envasos dels productes indigenes i a substituir l’antiga denomicacio de
“Proveïdors de la Real Casa” per una nova marca registrada que ben pronte feu
furor: “ELS PASTISSOS CATALANS”.
Pero
l’encert maxim i que doná mes profitosos rendiments fon la campanya encaminada
a convencer al consumidor indigena de que menjar dolços estrictament valencians
sols era propi de paladars reaccionaris i bunquerians mentres, per contra, els
paladars autenticament democratics havien de consumir en exclusiva les
llepolies homologades “made in Barchinona”.
La
circumstancia d’haver-se produït recentment un canvi de “regim dietetic” vinge
a influir decisivament en la qüestio; totes les associacions de consumidors de
tendencia “progre” acceptaren disciplinadament la imposicio mentres les de
carácter moderat s’adheriren a elles
gojosament ab l’ingenu desig d’evidenciar son paladar democratic i, de pas, fer-se
perdonar algun que atre pecat autocratic de joventut.
Pero
ben pronte començaren a apareixer sintomes alarmants. Els orguens
gastro-intestinals valencians, acostumats atavicament a ingerir i digerir
placidament les coques ab panses i els pastissets de moniato casolans,
començaren a rebujar espasmodicament aquella inaguantable saturacio de nata
catalana. Els centres nerviosos de paladar i llengua trameteren al
subsconscient sa irada protesta per la infusio inadmissible de uns sabors
extranys que repugnaven institivament sos habits milenaris.
Timidament
primer, ab major força despres, clamorosament mes tart, els llepols valencians
començaren a manifestar-se contra aquella invasio forania per a acabar
reclamant a crits son dret irrenunciable a seguir assaborint en pau els “plats
de gloria”, les “valencianes” o aquelles enyorades “llibertats” en que, sobre
l’esponjosa base de bescuit, s’alçava el triangul truncat de dolcissima bromera
amerengada.
Hui
per hui les espases seguixen en alt ¿Com acabara la historia? ¿Qui prevaldra
sobre qui: el “palo catalá” o el “plat de goria”? Massa dur de pelar es eixe
“palo” i massa moll es el merengue; pero que no oblide ningu que precisament
per aixo, per ser de merengue, els valencians sempre hem segunt molt amants de
les nostres “llibertats”...
No hay comentarios:
Publicar un comentario