viernes, 23 de septiembre de 2011

LLENGUA VALENCIANA... LLENGUA LLEGAL


Per Raül Cerdá Pelechá
Hui 3 de març, els valencians celebrem el dia de la Cultura i Llengua Valenciana, pero un any mes, me sorgixc un dubte ¿la llengua en la que yo escric i parle, es llegal o illegal?

La normativa de la nostra llengua valenciana, enguany cumplix 30 anys des de que es van firmar i reconeixer publicament com a les Normes del Puig, o Normes del Consens. La mateixa normativa, que des dels anys 1977 fins al 1983, fon oficial i reconeguda pel Consell Pre-autonomic i oficialisada en el coleges durant el curs 1982-83. La mateixa a la que el poble valencià li va donar llegalitat i que els politics, li l’han furtat.

Hui la nostra llengua llegal, seguix perseguida pels politics que nos governen, pero no a soles en el Regne de Valencia. Ahir mateixa m´aplegava l´informacio de que en Andalusia, l’empresa ONO habia deixat de donar la senyal de C9. Des de fa ya uns mesos el valencians residents en Andalusia, ya no poden vore la televisio, manipulada o no, de la seua terra.

Si fa temps que C9 no es veu en Andalusia pel TDT i esta gent vol que es vegen totes les televisions en tot l´Estat espanyol, ¿com es que no ha eixit el govern del Sr. Camps per a reclamar-ho? Diran que a soles es per als territoris que compartixen la mateixa parla, i tal i pasqual. Quan parlen de censura no veuen censura en que no es veja C9 i es veja Tele Galicia, ¿quina parla compartixen els gallecs en els andalusos?, i els vascs que tambe poden vore la seua televisio en Andalusia, ¿quina llengua compartixen en els andalusos? ¿perque no parlen i reclamen els d’ací?

Queda demostrat que la defensa de la llibertat d´emissions entre territoris, de la senyal d´estes televisions, se la passen pel forro i que l´unic motiu de l’emissio es l´imperialisme allegal i consentit per l´Estat espanyol, a costa d’aniquilar l´identitat d´un poble com el valencià.

Pero el govern del Sr. Camps no sols seguix illegalisant la llengua dels valencians i fomentat la llengua catalana en el nostre territori, si no que fara lo possible per a donar llegalitat a TV3. Yo no m’oponc a que en el nostre territori es veja TV3, com vullc vore TVG, ETB i quantes mes millor, perque C9 (on ya no veig ni el futbol, si encara ho fan per ahí. Ara veig Gol TV i no mes ho dona en castella o catala ¿que li pareix, Sr. Camps?) dona oix i hem de tindre alternatives, pero totes les alternatives o cap d’elles.

Com sempre i un any mes, continuare utilisant i treballant per a que la Llengua Valenciana, la que fon llegalisada pel ploble i els politics, i illegalisada depres pels interessos d’uns politics “valencianistes”, torne a aplegar a ser, la llengua llegal i parlada en els ambits mes formals del nostre territori."

Font:
http://www.nitenblau.com/

No hay comentarios: