domingo, 8 de septiembre de 2024

INDEX LIBRORUM PROHIBITORUM

 JESUALDO MASIA I ALAMAR

 Un atre llibre en valencià és censurat, abans pel rector de la politècnica i ara per Esquerra Unida-Entesa de Silla

Exposició dels fets

Reunits d’una part els testics EU-Entesa i la tècnica de normalisació llingüística de l’ajuntament de Silla i per una atra el notari de la Santa Inquisició, se formula pels primers la següent acusació:

Que interponen moció contra el regidor de cultura d’Unió Valenciana, Lluís Melero, en quatre objectius: a) “que es paralitze el pagament de la factura” de la coedició del llibre Tirant lo Blanch; b) que es “prohibisca el repartiment als particulars o entitats” per no estar escrit en la normativa catalana de la AVL; c) que “es procedisca a la seua retirada”; d) que “es demanen responsabilitats al regidor de cultura, en haver utilitzat el segell de l’ajuntament (com es pot vore en el llibre) ”.

La tècnic Empar Minguet dictamina que el llibre no seguix la normativa de la AVL i la prova és que utilisa formes incorrectes com: mijos, juge, diàlec, proyecte, chiquets, enchisadora, llectors, viage, etc.

Fonaments de dret

Reunits els teòlecs i experts en dret estatutari reconeixem que tant l’estatut –del PP i PSOE- com la llei de creació de la AVL arreplega que parlem català en el Regne de Valéncia, i que és d’obligat compliment les directrius de la AVL per a l’administració i els que reben finançament públic, ya que és l’ent codificador del català en el Regne de Valéncia.

Una vegada es veu que hi ha indicis de delit, llavors demanem al fiscal que ordene l’arrest i que l’aguasil els duga a presó fins que es realise el juí.

Sentència

Christi nomine invocato, se vos condena a pena pecuniària de la confiscació dels bens, és dir, dels costs de l’obra, aixina com restringir el seu lliure accés. Ademés se vos condena al torment de vore la vostra obra cremada, i seran publicats, en la plaça major, els noms i llinages dels hereges. Es presentaran en el “sambenito” de la Real Senyera cobrint el seus cossos nuets i seran assotats públicament. Si continuen en rebelia se’ls empresonarà, i encara més, si açò no és suficient per a reconéixer la seua apostasia -escriure el Tirant lo Blanch en valencià- llavors, seran relaixats al braç secular, és dir, al cremador. Pero tampoc els seus fills i nets s’escaparan del castic, se’ls impondrà la prohibició d’ocupar càrrecs públics i vestir en joyes, seda o roba presuntuosa. Hem dit.

 

No hay comentarios: