martes, 1 de noviembre de 2022

CARTA OBERTA A SO MORATINOS

 Autor: JOAN BENET RODRIGUEZ i MANZANARES

 Carta oberta a So Moratinos, Ministre d’Assunts Exteriors i Cooperacio.

Molt estimat So Moratinos, en la decisio presa per voste de solicitar el reconeiximent de la llengua, de l'idioma valencià en la U.E. no es que hi haja obert una ferida en ningu, es a soles que a posat el dit en la llaga d’una ferida que està oberta mes temps del que tenim voste i yo junts, i yo ya pentine canes.

A la meua volguda llengua valenciana se li pot ajudar de dos formes, fent-lo de cor, com es el meu cas, o simplement, fent-lo en la llei en ma, que es el seu cas.

Ajudant a la llengua de cor es pot caure un poc en la vehemencia, pero ajudant-la en la llei en la ma, a soles hi ha de complir i fer complir la llei, sense mes, i aixo voste sap fer-lo.

Voste ha complit en la seua obligacio de demanar que la meua volguda llengua valenciana estiga reconeixida com a tal en la U. E., pero hi ha persones d’una atra comunitat espanyola, que han clavat el crit en el cel… ¿no s’ha preguntat voste perque? La resposta es molt senzilla. Si voste o qualsevol persona, llig llibres d’historia que no hi hagen segut revisats per la maquinaria pancatalanista, es dona conter sense donar moltes voltes al tema, que si al que fora territori de la corona d’Arago, hui denominat Catalunya, se li lleva de colp tot lo que li han furtat al Regne de Valencia, al Regne de Mallorca i al Regne d’Arago… es queda en pilotes, es queda com realment es, un poble sense historia, un poble sense pasat, puix tot el pasat que s’atribuixen, (Joanot Martorell, Ramon Llull, La bandera, inclos els castellers…) no son seus, sino que son part de l’historia valenciana, balear o aragonesa.

Sino, ¿Perque es tan important per ad ells que el valencià no siga reconegut com a llengua?, ¿De que tenen por?

Hi ha persones pancatalanistes, com Carod-Rovira, que han arribat a amenaçar a So Zapatero dient-li que si no troba una solucio, si no canvia la demanda en la U.E.… si no torna a afonar i ofegar a l’idioma valencià, li retirarà el soport politic i ademes no aprovara els presuposts per a l’any que ve (2005)… ¡Fotre!, es mes important per als catalans la llengua valenciana que la propia politica estatal del govern central, ¿No s’ha preguntat voste perque?

Ademes So Moratinos, que no li menjen el cap, no hi ha ninguna mida que puga conformar a valencians i catalans en respecte ad este tema; si seguix en la posicio que ha començat, que es la bona, que es la llegal, que es la constitucional, als catalans no els va a agradar, i si canvia, es torna arrere i demana a la U.E, el reconeiximent del “valencià/catala”, un terme absurt i fora de la llegalitat puix l’Estatut d’Autonomia de Valencia inclou en ell molt clarament el terme, “valencià”, no mos va a gustar als valencians.

L’unic cami que es pot seguir es el de la llegalitat, i si a alguns no els agrada, si als catalans no els agrada, des de fa vora cent anys no mos agrada a mosatros, els valencians, que mos estiguen catalanisant als nostres chiquets en els coleges.

So Moratinos, per a finalisar, a soles dir-li una cosa, NO deixe que unes quantes persones d’una comunitat mes d’Espanya decidixquen el futur de tot el païs sancer. MAI una minoria pot, deu, subjugar a una majoria. Siga voste eixa persona, eixe politic que canvie el rumbo de l’opressio llingüistica en Espanya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No hay comentarios: