jueves, 17 de enero de 2019

EL POBLE VALENCIÀ TÉ MÉS DELS HUITCENTS ANYS QUE DIU RAMBLA

 

23.03.08

Manolo Matas.- Enguany es complix el huitcents aniversari del naiximent del rei Jaume I, data que està celebrant-se en grans festejos per part de les nostres autoritats (exposicions, conferències, focs artificials...), puix segons elles -com digué Vicente Rambla- és a partir de l’entrada en Valéncia del rei Jaume I -en 1238-, quan naixiria el poble valencià.

La finalitat d’esta afirmació és clara: volen ignorar tota l’història anterior per a d’esta manera donar-li validea a les tesis catalanistes de l’orige de la llengua i cultura valencianes. Segons estes tesis, tot lo que som li ho devem als catalans que vinguéren en Jaume, lo qual és fals com demostren científicament prestigiosos investigadors com Antonio Ubieto i Amparo Cabanes. Lo que hui en dia coneguem com a catalans s’instalaren ací en un número molt reduit, incapaços per tant d’impondre res.

La figura del rei Jaume és de totes maneres important en la nostra Història, puix gràcies al monarca naixqué jurídicament el Regne de Valéncia. El rei dotà al nostre territori d’unes lleis -els Furs- i uns órguens d’autogovern dels quals els valencians nos sentim orgullosos.

Pero el nostre poble té milers d’anys. La peculiar geografia valenciana (orografia, hidrografia i clima) ha motivat que els hòmens establits en este territori hagen elaborat a lo llarc dels milenis unes cultures en característiques diferenciadores pròpies, que nos han singularisat com a poble.

El procés de peculiarisació de la cultura que coneguem com a valenciana escomença en l’Epipaleolític i Neolític. En estos periodos, la gent que habitava les terres compreses entre el Cénia i el Segura crearen un art en un estil propi, denominat “art llevantí” (sempre el terme “llevantí” i no valencià, encunyat des del centralisme), caracterisat pel seu acusat caràcter narratiu, en que l’home es convertix en protagoniste principal. L’art llevantí (o millor dit, l’art rupestre valencià), és l’únic art naturaliste postpaleolític d’Espanya. El Barranc de la Valltorta en el Maestrat és el lloc més característic d’est art típicament valencià.

L’época següent al Neolític, l’Eneolític o Calcolític, també tingué en les nostres terres característiques pròpies. Mentres en el restant de la península les construccions megalítiques (dolmens, menhirs, etc) es convertiren en la principal novetat del periodo, nosatres no les tinguérem. En la nostra terra els difunts se soterraven en coves pròximes als poblats i no en construccions de pedra, com ocorre en el restant del territori espanyol. Els motius de tot açò encara estan per establir. Ademés, ya en estos moments apareixen poblats a l’aire lliure en gran quantitat, abandonant les coves com a hàbitat, en una rapidea superior a atres zones.

Aixina, apleguem a l’Edat del Bronze, periodo esplendorós en l’història del nostre Regne. L’important substrat eneolític i l’influència de la cultura argàrica serà l’orige de la Cultura del Bronze valencià, denominada específicament valenciana perque està dotada d’uns trets propis que li donen una personalitat pròpia dins de l’esquema peninsular. La principal característica diferenciadora és el nou tipo d’ubicació dels poblats, ara en llocs elevats.

El Bronze valencià, degut al seu desenroll personal i a l’influència fenicia i grega, donà lloc a la Cultura Ibèrica, que en Valéncia alcança tal qualitat que no té res que envejar a les cultures importants del moment en el Mediterrani. La gran densitat de població, una ret organisada i jerarquisada d’assentaments, l’existència de poblats de gran dimensió -com el de la Bastida-, l’evidència d’un art elevadíssim -solament hi ha que vore la Dama d’Elig o el guerrer de Moixent- i moltes característiques més, fan de la Cultura Ibèrica Valenciana la més important d’Espanya i, com hem dit adés, parangonable a les cultures fenicia, grega i cartaginesa. Es pot parlar ya del naiximent d’una verdadera nacionalitat valenciana.

Ademés, la llengua ibèrica s’escrivia en el territori valencià en un alfabet propi, el denominat llevantí. Existien unes atres dos formes d’escriure en ibèric: l’alfabet meridional (en l’actual Andalusia) i el jònic (en l’actual Catalunya). La llengua ibèrica constituix la base fonètica de la llengua valenciana, com demostren numerosos estudis al respecte.

En l’arribada dels romans, els primers invasors del nostre territori, es retarda eixe procés de singularisació. Després d’anys de foscor, en els romans i posteriorment els visigots i els áraps, en els quals la nostra personalitat quedà amagada, veem com el poble valencià elaborà a partir del llatí una llengua pròpia i unes característiques culturals singulars que que encara perduren i perduraran si el nostre poble es dona conte del perill de supervivència que corren.


No hay comentarios: