domingo, 20 de noviembre de 2016

NO HI HA RASTRES DE LLENGUES DES DEL PERIODO NEOLITIC HASDA L’EDAT DEL BRONZE


Baltasar Bueno Tárrega (Breu Historia de la Llengua Valenciana – Las Provincias – Giner de 1.999)

(traduccio per Josep Guillén y Milla)


Excepte u, Casa de Lara, en Villena, tots els yaciments del periodo Neolitic es troben en zones hui valenciàparlants: Cova de la Sara (Bocairent), Cova de l’Or (Beniarres), Cova del Petroli (Cabanes), Cova de la Rates Penaes (Rotova), Cova de les Maravelles (Gandia), Cova del Barranc de Castellet (Carricola), Cova del Montgo (DeNia) y Cova de les Cendres (Benitachell).

El Neolitic es un periodo en el que nostres antepassats ya vivien prou organisats y de forma sedentaria.

Les decoracions ceramiques de les coves valencianes son similars a atres de la Ribera del Mediterraneu. Curiosament, son mes properes o similars les decoracions ceramiques de les coves de Sicilia y Valencia, que les de Valencia y Catalunya.

Per la mar, apleguen a la terres hui valencianes diverses y distintes civilisacions y culturas procedents d’atres països riberencs del Mediterraneu.

En  el descobriment del coure escomença el periodo Eneolitic, de quina epoca ne son els poblats La Figuera Reona (Elig), Fons de Cabens (Belgida), Sifo de les Fanegaes (Albaida) Villa Filomena (Vilarreal), Cova de Rivera (Cullera), Cova de la Caseta de Molina (Bocairent), Coves de la Pastora (Alcoy), Cova de la Vella (Monover) y La Comba (Benicasim), tots ells en zones valenciàparlants hui.

En l’Edat del Bronze,  es perfila en major claritat l’idiosincrasia del poblaors del territori valencià. D’esta cultura n’hi ha poblats en abdos zones llingüistiques: Elig (L’Alcudia), Alcoy (Turo de Mariola), Turis (Alt del Coll dels Barracons), Requena (Cerro del Tesoro), Lliria (Els Escalons), Villar del Arzobispo (Puntal de la Cambra),  Olocau (Castellet de la Penya), Sagunt (Pic dels Corps)...


Simo Santonja comenta:  “Seguim hasda ara sense noticies de cap de llengua, pero anem alvaçant en el problema de la vicilisacio y la cultura”.

No hay comentarios: